• Trouwen
 • Wat elke fotograaf vind dat je zou moeten weten!

  geschreven door bruidsfotograaf Amanda Reseburg

  Ik hou ervan om eerlijk te zijn. Ik heb zoveel gesprekken gehad met collega’s over wat we bruidsparen zouden moeten vertellen, maar meestal niet doen. We willen klanten het beste geven, maar omdat er maar weinig mensen zijn die zoveel bruiloften bijwonen, hebben we wel het een en ander geleerd.

  Daarom hier de 25 dingen waarvan we denken dat je het zou moeten weten. Beschouw dit als “insider information” 😉

  Bruidsfotografie

  1. Pinterest is niet het echte leven.

  Ik heb uitgebreid geblogd over Pinterest vorig jaar, maar sindsdien is Pinterest uitgegroeid tot het beste en ergste wat er de afgelopen jaren is gebeurd in de bruiloft industrie. Het is geweldig om organisatorische redenen en om te zien wat je wel of niet leuk vind…. maar als je een 5 pagina’s tellend boekje hebt gemaakt van Pinterest foto’s zodat je fotograaf diezelfde foto’s kan maken op jouw bruiloft…. dan denken we waarschijnlijk dat je gek bent geworden. Wees gewaarschuwd!

  Je bruiloft is jouw eigen bruiloft, niet een pre designed Pinterest event. Probeer je dag zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen.

  2. Laat mensen niet over je heen lopen.

  Dit is jouw bruiloft. Laat opdringerige vrienden dus niet bepalen welke foto’s er moeten worden gemaakt omdat zij dat 10 jaar geleden ook zo hebben gedaan. En laat je moeder niet de samenstelling van de familiefoto’s bepalen. Je bruiloft is het ideale moment om te doen wat je zelf wilt.

  3. Strapless jurken zijn niet voor iedereen.

  Nope. Ze zijn het niet. Er is niets mis met mouwtjes. Vraag het maar aan Kate Middleton.

  4. Je jurk zal waarschijnlijk vies worden.

  Dus “Let it Go”. (yep, dat zal je dus niet vergeten?)

  Bruidsfotografie

  5. Als je aanstaande bruidegom een hekel heeft aan foto’s, vertel hem dan voor de bruiloft dat hij er op de trouwdag niet onderuit komt.

  Geen gezeur op de trouwdag of “Ik wil niet nog meer foto’s”. Dit leid achteraf alleen maar tot de vraag waarom er geen foto’s zijn van de bruidegom. Het doet geen pijn om gewoon te lachen 😉

  Bruidsfoto bruidegom

  6. Ik kan je niet vertellen dat je kapsel of make-up er belachelijk uitziet.

  Heb je mijn eigen kapsel gezien ? Serieus ? En ik gebruik zelden make-up (op jouw bruiloft maak ik daar uiteaard een uitzondering voor zodat niemand zal denken dat de fotograaf griep heeft). Dus als je kapster er iets vreemds van maakt, verwacht dan niet dat ik er iets van zal zeggen. Ik ga ervan uit dat het eruitziet zoals het is bedoeld. Ik ben immers geen kapster.
  (P.S. Als je make-up over je hele gezicht is uitgesmeerd en je kapsel uit elkaar valt…  Dan zal ik er iets van zeggen. Ik lees ook de Cosmo.)

  Bruidskapsel

  7. Van sommige tradities woren mensen nerveus.

  Dit zal zeker varieeren per regio… Maar de algemene opvatting is toch dat stoelendansen en spelletjes met blinddoeken passé zijn. Het uitsmeren van taart over het gezicht van je aanstaande ziet er daarnaast beter uit op America’s Funniest Home Videos dan in werkelijkheid.

  8. Glitters laten je niet schijnen.

  In werkelijkheid ziet het er op de camera meer uit als roos. Het is maar dat je het weet…

  9. We kennen je familie niet.

  Ja, ik weet het… Je hebt ons een lijst gegeven met de namen van mensen. Ik zou moeten weten dat je een foto wilt met sommige mensen op het lijstje. Het probleem is alleen dat ik geen idee heb wie deze mensen zijn in de groep van 200 genodigde gasten. Ik probeer altijd mijn best te doen om uit te zoeken wie wie is, maar als het een belangrijke foto is…dan is het beter om zelf even het initiatief te nemen om de foto te laten maken.

  10. Ik kan geen fotoshoot van 4 uur in een half uurtje afwerken.

  Omdat ik geen Time Lord ben 😉

  Trouwdag

  11. Eten is erg belangrijk!

  Elke fotograaf is anders. Sommige vragen dat er voor een maaltijd wordt gezorgd. Sommige niet. Sommige fotografen nemen hun eigen eten mee. Maar, we moeten eten. Doorgaans moeten we stoppen met eten om de speeches tijdens het diner te fotograferen. Als er een mogelijkheid is om te eten voordat het dinner volledig is opgediend dan zijn we ook klaar om de aanvang van het feest te fotograferen.

  12. Je kunt niet alle foto’s krijgen die er zijn gemaakt.

  Zelfs als prefessionele fotograaf is het niet zo dat elke foto die we maken een winner is. Sommige zijn zelfs niet erg flatteus. Soms is het licht slecht. SOms gaat de flitser niet af. Dat is waarom alle foto’s worden ge edit en worden uitgezocht. Geloof me, foto’s die belangrijk zijn voor de trowdag worden niet weggegooid.

  13. Waarschuw uw fotograaf.

  Als er familieprobleempjes zijn die vreemde sitauties kunnen veroorzaken op de dag, of als er problemen zijn met de gezondheid van gasten en extra assistentie nodig is. We weten dit graag, om ongemakkelijke situaties te voorkomen.
  Neem het aan van iemand die ooit veronderstelde dat iemands zus de oma was. Ja, dat was grappig 😉

  14. Doe het langzaam aan.

  Ik kan je niet vertellen hoeveel bruidsparen door het gangpad rennen alsof het gaat om een race. Om zich later af te vragen waarom er maar 1 foto is gemaakt. Doe het rustig aan!

  15. Een pre wedding shoot helpt!

  Het is meer dan een verkooppraatje als ik zeg dat een fotoshoot voor de trouwdag erg nuttig kan zijn. Het is een prima manier om de fotograaf te leren kennen en voor de fotograaf om jullie te leren kennen.

  Bruidsfotografie

  16. Hou ome Bob onder controle.

  Dit is een moeilijke. Iedereen heeft tegenwoordig een camera. En iedereen ziet jouw bruiloft als een kans om foto’s te maken. Ik kan je niet vertellen hoeveel telefoons, iPads en flitsers ik moet ontwijken gedurende de ceremonie. Het hoort bij de huidige tijd, maar ik heb tegenwoordig geen achtergrond meer van mensen die vol verwondering kijken naar de binnenkomst van de bruid. Het is een oerwoud van apparatuur.
  Overweeg een camera vrije ceremonie, of probeer op zijn minst te vermijden dat mensen voor de camera van de fotograaf springen tijdens de belangrijke momenten.

  17. Vrienden zijn geen goede kandidaten als bruidsfotograaf.

  Dit is niet per se een vaste regel… maar ik heb het wel vaak genoeg gezien. Ik heb bruidsparen gehad die besloten de bruiloft te laten fotograferen door een goede vriend als huwelijkscadeau.

  Er zijn een paar dingen die mis kunnen gaan met dit plan;
  -Meestal is de vriend geen fotograaf maar camera eigenaar. Dat is een heel groot verschil.
  -De vriend heeft ook andere vrienden op de bruiloft. Het kan moeilijk zijn om je voor de volle 100% te concentreren op je werk als je eigenlijk feest wilt vieren.
  -Als je je vriend wilt houden als vriend laat hem dan komen als gast en huur een professionele fotograaf in.

  18. Gelukkige bruid = mooie foto’s

  Jouw houding op je trouwdag heeft een grote invloed op je foto’s. Het is moeilijk om overweldigend geluk vast te leggen als het er niet is. Ik zal mijn best doen om de gelukkige momenten vast te leggen, maar het helpt als je jezelf relaxed en prettig voelt. Het is een grote, belangrijke dag die je je later op een prettige manier wilt herinneren. Niet als een dag waarop je gek werd, teveel had gedronken en ruzie kreeg met vrienden.

  Bruid op trouwdag

  19.Het kan regenen, sneeuwen, koud zijn of te warm of hard waaien.

  Ik zou willen dat ik het weer kon regelen. Helaas kan dat niet. Accepteer het zoals het is, met de foto’s komt het zeker wel in orde 😉

  Bruid en gasten

  20. De Kus

  Herinner je je dat ik je vroeg om het rustig aan te doen ? Dit geld ook voor de kus tijdens de ceremonie. De kans dat ik het moment mis als je elkaar een platonische kus van 1 seconde geeft is erg groot. Bruidsparen die elkaar 2 of 3 keer kussen krijgen extra punten 😉

  De kus tijdens de huwelijksceremonie.

  21. Smile!

  Ik weet dat je nerveus bent, maar probeer te lachen 😉 Foto’s waarop je lacht zijn mooier!

  22. Probeer vroeg te boeken.

  De meeste bruidsparen boeken eerst de trouwlocatie, en dan de fotograaf. De laatste jaren boeken mensen steeds later. Dat is raar, en zeker niet de norm.

  23. Ik vind het verschrikkelijk om mooie momenten te missen.

  Ik vind het verschrikkelijk om mooie momenten te missen. Zoals bijvoorbeeld een mooie zonsondergang. Dus als je fotograaf vraagt om 5 minuutjes van je tijd, maak daar dan gebruik van!

  Zonsondergang huwelijksdag.

  24. Familie en gasten horen op de foto, en niet achter de camera.

  Hoe aantrekkelijk het ook is voor sommige mensen om te fotograferen of om video te maken, het is doorgaans leuker als ze op de foto staan zonder camera voor hun gezicht.

  25. We kunnen geen gedachten lezen.

  Het zou supercool zijn als ik het wel zou kunnen maar helaas… Als je niet goed communiceert of kunt communiceren met je fotograaf dan kan je er niet op vertrouwen dat alles foutloos verloopt.

  Trouwdag groepsfoto

  Je moet weten dat ik er alles aan zal doen om je dag op een onvergetelijke manier vast te leggen. Maar we moeten samenwerken om dit te kunnen bereiken. Nu heb je de insider informatie om daarvoor te zorgen!

  Dit artikel is geschreven door fotograaf Amanda Reseburg.